Moskva

Moskva - Jovanin Život u Koferu

Moskva. Rusija. Prema ovom gradu osećam posebnu ljubav. Prvi put smo se upoznale 2006. godine kada sam kao učenica društveno-jezičkog smera Gimnazije u Subotici došla da učim ruski jezik na Puškinovom Institutu. Septembar u Moskvi mi se toliko dopao da sam joj se vratila i 2007. Tada sam do nje putovala 44 sata vozom i sećam se da je povratna karta koštala 11000 dinara (oko 100 evra). Mislim da je ova opcija i dalje dostupna iz Srbije, pa ako volite voz, što da ne. Poslednji put smo se družile u februaru 2016. kada sam osetila pravu rusku zimu i po prvi put temperaturu od -20 stepeni. To je bilo i moje prvo solo putovanje. U decembru 2019. sam joj se vratila na neki način i poslovno, blogerski, sa željom da voljeni grad predstavim većem broju ljudi. 

Najbolje vreme za posetu Moskvi je leto ili za novogodišnje praznike, zbog praznične atmosfere. Temperature tokom zime mogu da budu toliko niske da je praktično nemoguće biti duže od par sati napolju. Mi smo ovog puta imali sreće i temperatura nije padala ispod 0 stepeni. 

Do aerodroma Šeremetjevo smo stigli kompanijom Aeroflot, iz Beograda.

Cena karte Beograd-Moskva, direktan let je bila 200 evra, sa doplatom od 80 evra za kofer tamo i nazad. Karta za Moskvu je kupljena svega desetak dana pre polaska, tako da se može naći i povoljnije, za oko 150 evra. Pogledajte i ponude kompanija AirSerbia i Redwings. Jedna od opcija je i let iz Budimpešte. 

Carinsku kontrolu smo prošli bez problema jer za građane Srbije nije potrebna turistička viza za Rusiju. Carinik će vam dati papirić koji je potrebno popuniti i čuvati do izlaska iz Rusije. Obradovao nas je otvoren WiFi, ali novi zakon o korišćenju interneta nalaže da se prilikom svake prijave mora upisati broj telefona, a ovde čak i postaviti slika pasoša i selfi koji dokazuje da ste se baš vi povezali. 

Novac nemojte menjati na aerodromu jer je razlika u odnosu na kurs koji ćete dobiti u gradu baš velika. U decembru 2019. Za 1 evro se moglo dobiti oko 70 rublji (RBL), dok su na aerodromu davali oko 55. Promenite tek toliko da imate da platite prevoz do hotela ili podignite sa bankomata. Primetila sam da mnogi bankomati ne uzimaju dodatne provizije, ali proverite sa vašom bankom kolika je njena provizija za podizanje novca u inostranstvu. 

Od aerodroma sa F terminala smo do metro stanice Rechnoy Vokzal stigli maršutkom (kombijem), jer je bilo oko 4 ujutru, pa autobus 851 još nije kretao.  Obratite pažnju kada se budete vraćali da zapamtite terminal sa koga letite nazad jer je aerodrom ogroman i gubićete mnogo vremena ako izađete iz autobusa na pogrešan. Jedna vožnja gradskim prevozom košta 55 RBL (manje od 1 evro). Ako sam se žuri možete sesti na voz Aeroexpress koji vas za 500 RBL (oko 7 evra) vozi do metro stance Beloruskaya, bliže centru, za 50 minuta. Red vožnje možete pogledati ovde. Najbitnije je da nekako stignete do metroa, a posle ćete lako, moskovski metro je odlično organizovan i povezuje skoro svaki delić grada.

U metrou možete kupiti kartu za 1, 2 ili 3 vožnje, kao i jednodnevne ili trodnevne karte. Najisplativija je trodnevna koja košta 438 RBL (oko 6 evra). Oni zapravo kažu da je to karta za 3 sutoka (3 24 časa). 

Prvi metro kreće u 5:30 ujutru, pa da znate ako na aerodrom stignete dosta ranije da sačekate.

Taksi sa aerodroma Šeremetjevo do centra će vas koštati oko 2000 RBL (oko 30 evra). 

Ako stižete na aerodrom Domodedovo, možete sesti na autobus 308 do prve metro stanice ili Aeroexpress vozom do stanice Paveletskaya. Cena taksija je slična onoj sa Šeremetjeva. 

Ruska verzija Ubera je aplikacija Yandex.

Stekla sam utisak da se Rusi stide da pričaju engleski, čak iako ga znaju, tako da bi za lakše sporazumevanje bilo dobro znati makar malo ruskog. U svakom slučaju ćete se na kraju nekako sporazumeti zbog sličnosti naših jezika. 

Pošto smo sleteli oko 4 ujutru, u hotel smo stigli malo pre 7. U Katerina City hotelu (Paveletskaya stanica, 2 stanice od Crvenog trga) su nam izašli u susret i pustili u sobu pre vremena predviđenog za check in (u 14 h). Pošto smo bili pregladni, čim smo se smestili i malo osvežili sišli smo na doručak.

Bez preterivanja mogu da kažem da je ovo bio jedan od hotela sa najboljim doručkom ikada. Na bazı je švedskog stola, a sve će vam biti jasno kada za piće, između ostalog, služe i sveže napravljen smuti od banane i borovnice.

Posebno mi se dopalo to što su se služe i tradicionalna ruska jela, od kojih i moja omiljena poslastica-sirniki, neka vrsta zapečenih palačinki sa sirom preko kojih se preliva kondenzovano mleko i džem od šumskog voća. Voda mi je opet krenula na usta samo dok ovo pišem. 

Soba nam je bila na 7. spratu, odakle se pružao pogled na reku. U prizemlju hotela se nalazi bar, restoran, ali i deo sa saunom, đakuzijem i teretanom (korišćenje je uključeno u cenu noćenja koja zavisi od datuma i po osobi se kreće od 25-30 evra). 

Posle obilnog doručka više ni kap vode nije mogla da stane u stomak, pa se odlučujemo da odspavamo par sati. Nije bilo poente kretati odmah u obilazak jer u Moskvi u ovom zimskom periodu sviće posle 9 sati. Ipak, trudili smo se da se ni ne uspavamo previše jer se dan završavao već oko pola 4. 

Oduvek sam sanjala da dođem u Moskvu baš za vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Ipak, ovo možda i nije bila tako dobra ideja jer posle Moskve za praznike ne znam kakva dekoracija će moći da me oduševi.

Odgovorni su se potrudili da od grada naprave zimsku bajku. I nešto što me je posebno oduševilo je što je apsolutno svaki deo grada okićen, ne samo centar kao u većini drugih.

Po gradu je postavljeno oko 30 božićnih marketa u periodu od 13. decembra do 12. januara, od kojih se u sklopu većine nalaze i klizališta. Neka klizališta ostaju otvorena i duže, do kraja februara. 

Tokom života u Moskvi sam u njoj obišla sve što jedan turista može da obiđe, tako da sam se ovaj put trudila da više uživam bez jurcanja po atrakcijama. Zbog dobre povezanosti metroa, za 5-6 dana je moguće obići neke od bitnijih lokacija, pa ću se u ovom putopisu na njih fokusirati. 

Moskva odavno nije jedan od najskupljih gradova na svetu, cene su slične kao kod nas, pa se nemojte plašiti da joj date šansu, opravdaće svaki potrošeni dinar. 

CRVENI TRG 

Metro stanica: Okhotny ryad, Ploshchad Revolutsii, Teatralnaya

Čim smo izašli iz metroa zabljesnula su nas svetla božićnog marketa na Manježnom trgu, koji se nalazi pored Crvenog. Tema božićnih marketa za sezonu 2019/2020 je bila Putovanje do Božića, pa su se ovde mogli naći štandovi iz Beča, Kopenhagena, Praga i probati hrana iz raznih delova sveta. 

Cene su prilagođene turistima, ali opet povoljnije od mnogih evropskih gradova. Čaj, kafa ili vino su u rasponu od 150-300 RBL (2-4 evra), dok se nešto ,,s nogu’’ može pojesti u rasponu 200-600 RBL (3-10 evra).

Ne preporučujem kupovinu suvenira u samom centru jer su duplo skuplji nego kada se malo odmaknete. 

Za šopingholičare tu je čuveni GUM, jedan od najlepših tržnih centara na svetu.

U njemu sam videla predivne ručno iscrtane ukrase, ali im i cena odražava proces izrade, teško ćete naći neku ispod 1500 RBL (oko 20 evra). 

Na samom trgu, tačno ispred GUM-a, postavljeno je klizalište (GUM KATOK), u centru još jednog božićnog marketa.

GUM uvek svetli kao na fotografiji iznad. Klizanje je ovde radnim danima besplatno u periodu od 10-14:30, dok se kasnije i vikendom plaća 400 RBL (oko 6 evra).

Iznajmljivanje klizaljki je 300 RBL (oko 4 evra) i pored ovog iznosa potrebno je ostaviti depozit od 2000 RBL ili neki lični dokument kao garanciju. Kliza se po sesijama od 45 minuta, između kojih je 15 minuta pauze za sređivanje leda. Čak i za besplatne sesije je potrebno fizički pokupiti kartu sa šaltera jer je ograničen broj ljudi za svaku sesiju, pa se potrudite da dođete makar sat vremena ranije po kartu. 

Sa klizališta se, osim GUM-a, vidi i Istorijski muzej, Lenjinov muzej i grobnica, kao i veličanstveni Hram Vasilija Blaženog. 

Hram je građen pod vladavinom cara Ivana Groznog i priča koju i danas pamtim je ta da je naredio da se arhitekta (možda i arhitekte jer se ne zna sa sigurnošću po čijoj je zamisli projektovan) oslepi da više nikada ne bi mogao da osmisli nešto ovako lepo. Car Ivan nije bio ,,grozan” samo zbog ovoga, jedna od još strašnijih legendi koja ga prati je ta da je ubio svog sina, a najpoznatija slika tog događaja se nalazi u Tretjakovskoj galeriji (nedavno je oštećena kada ju je jedan od posetilaca galerije namerno metalnom šipkom pocepao na više mesta). Crveni trg je zaista i crven, jer su skoro sve građevine koje ga okružuju te boje, mada je zapravo prvobitni naziv bio Lep trg (reč krasniy na ruskom danas znači crven, a nekada je značila lep). 

Čak iako niste ljubitelj muzeja, odvojite vreme za Kremlj u kome se nalaze neka od najvećih blaga Rusije. Posebno pamtim izložbu Faberžeovih jaja milionske vrednosti i odeće iz svih perioda ruske istorije. Danas ovde živi i ruski predsednik. 

Ulica kojom smo najrađe šetali je Nikolskaya, sa hiljade i hiljade lampica i zvezdica koje bukvalno vise sa neba. Tu je i pošta, ako poželite da pošaljete razglednice. 

Nikolyskaya nije jedina ovakva. Ako produžite malo dalje, naići ćete i na Kamergerskiy Pereulok u kojoj je manja gužva, pa možete dobiti bolje fotografije.

 

TVERSKAJA (TVERSKAYA)

Metro stanica: Tverskaya

Nedaleko je i čuvena Tverskaja na koju se nastavlja Tverski bulevar, moskovski bulevar sa najviše naj- prefiksa.

Najstariji je, najduži, kažu i najlepši. Kada je krajem 18. veka izgradjen, zvali su ga samo bulevar jer je bio jedini. Dužinom od oko 900 m se ređaju neke od najpoznatijih moskovskih građevina i spomenika. Na samom početku tu je onaj posvećen Puškinu, sa visinom od preko 10 m. Kada se nadjete u ovoj oblasti nemojte propustiti ni posetu čuvenom restoranu Puškin.

Kao kontrast ovom restoranu, pomenula bih da se ovde nalazi i prvi ikada otvoren Mc Donald’s u Rusiji. U decembru se na bulevaru možete i klizati, postavljeno je malo klizalište, a i ovaj svetleći tunel je nešto što sam odavno želela da vidim.

Nažalost nisam imala vremena da mu se i uveče vratim, kada je još magičniji. 

BOLJŠOJ TEATAR

Metro stanica: Teatralnaya

Pored veliko, ovom pozorištu bih dodala i prideve prelepo, otmeno, bajkovito.

Čak iako nemate naviku da odlazite u pozorište, poseta ovom je jedinstveno iskustvo, filmsko. Ljudi su svečano obučeni, u pauzama ide lagana muzika, a kada se scena otvori nastaje magija. Nažalost, najbolja mesta su rezervisana za one sa najdubljim džepom pa tako da biste gledali Labudovo jezero iz nekih od loža morate da izdvojite i preko 200 evra. Karte za poslednje redove se mogu naći po ceni od 20-50 evra, u zavisnosti od termina i toga šta se prikazuje. Ukoliko ste penzioner ili student moguće je naći karte i po mnogo povoljnijim cenama, ali bi njih trebalo rezervisati oko 3 meseca ranije. Kada sam ja kao učenik živela u Moskvi, tada sam, ravnopravno sa Rusima, imala njihovu studentsku karticu i u to doba se moglo bez karte doći na predstavu, sačekati na blagajni i ako ostane nepopunjenih mesta ući po cenu od 1-2 evra. Nisam sigurna da li ta opcija postoji i danas, ali svakako bi vam za nju bila potrebna ruska studentska kartica.

Ako balet ili opera u Boljšoj teatru premašuje vaš budžet, možete mu se diviti spolja, a cenu karata možete proveriti ovde.

Preko puta se nalazi još jedan popularni tržni centar CUM, pored GUM-a glavno mesto za ljubitelje luksuzne kupovine.

Nekada su se ovde prodavali samo šeširi, a ubrzo je postao tržni centar sa najviše brendova u Rusiji i tako je ostalo do danas. Za vreme praznika se pretvara u veliki poklon i postaje dostojan konkurent najfotografisanijoj mašna zgradi u Beču. 

ARBAT

Metro stanica: Arbatskaya

Stari Arbat je dugačka pešačka ulica koja se razlikuje od većine drugih.

Popularno je mesto za kupovinu suvenira, ali i ručavanje. Puna je nacionalnih i restorana svetske kuhinje. U središnjem delu sede umetnici koji prodaju razne rukotvorine, najviše slike. Tu možete dobiti svoj portret ili karikaturu.

Ono što sam primetila u celoj Moskvi, ali mi je onde bilo najizraženije pošto je ovo jedna od ulica namenjenih uglavnom turistima, je da ih je mnogo manje nego pre 10-15 godina. Retko koji jezik osim ruskog možete čuti. 

U Arbatskoj smo naleteli na prodavnicu Azbuka ukusa (Azbuka vkusa) koju preporučujem za kupovinu votki zanimljivog pakovanja i tradicionalne ruske hrane.

Na jednom kraju ćete naići na zgradu za koju sam prvo pomislila da je Univerzitet Lomonosov, ali sam ubrzo shvatila da mi okolina ne liči na ono čega se sećam kada sam na njemu bila pre oko skoro deceniju. Sačuvala sam lokaciju i kada sam došla do interneta saznala da je u pitanju zgrada u kojoj se nalazi Ministarstvo inostranih poslova. Liči na Lomonosov zato što je jedna od zgrada 7 sestara, građenih tokom pedesetih godina prošlog veka. Rusi ih zovu Staljinske visotke jer su tada bile najviše zgrade u Evropi.

Pored Starog, tu je i ulica Novi Arbat, ali je ona šira i urbanija i zapravo je veliki bulevar sa gustim saobraćajem. 

VDNH

Metro stanica : VDNH

Jedan od najlepših parkova u Moskvi tokom zime je VDNH, koji se u ovom periodu pretvara u ogromno klizalište gde možete provesti ceo dan.

Mi se nažalost nismo dobro informisali i došli smo u ponedeljak, kada je klizalište zatvoreno. Osim klizanja, kada se nađete u blizini ovog parka možete posetiti Muzej kosmonautike i u njemu videti odeću Jurija Gagarina, prvog čoveka u svemiru. Park je zapravo građen u čast sovjetskih dostignuća. U centralnom dele možete videti po meni jednu od najlepših fontana u Moskvi, svu od zlata, fontanu ,,prijateljstva’’. 14 isklesanih devojaka predstavljaju sovjetske republike tako što je svaka obučena u odgovarajuću nošnju. Da biste je videli u punom sjaju potrebno je da dođete tokom toplijih dana, kada je otvorena. Pored fontane, u parku ćete videti i zgrade građene u stilu republika sovjetskog saveza i brojne spomenike. 

IZMAJLOVO (IZMAYLOVO)

Metro stanica: Izmaylovo, Partizanskaya

U ovaj deo smo se uputili iz razloga da vidimo još jedan Kremlj, jer onaj na Crvenom trgu nije jedini. Kremlj u Izmajlovu je šareniji i fotogeničniji kompleks građen po uzoru na skice Moskve u periodu između 14. i 16. veka.

Posebno je zanimljiv deci jer ovde dolaze da na manje dosadan način uče o istoriji svog grada. Često se održavaju i dečije predstave i priredbe na bini u centralnom delu.

Odrasli zabavu mogu da potraže u muzeju votke i saznaju više o ovom, za Ruse, dragocenom napitku.

Unutra su nam pomogli da na telefone instaliramo aplikaciju koja je bila kao vodič kroz postavke muzeja. Saznali smo i da je u jednom periodu konzumiranje votke bilo zabranjeno, što je dovelo do umiranje velikog broja ljudi zbog raznih alternativnih načina opijanja, kao što su pijenje sredstva za čišćenje i sličnih tečnosti koje su sadržale alkohol. Zakon o zabrani nije dugo opstao, pa se tako danas votka smatra nacionalnim blagom i ponosom Rusije. 

Možete pretpostaviti da je izbor votki beskonačan, a cene za oko 40-50% jeftinije nego kod nas (pola litre prosečne votke možete naći već za 300 RBL (oko 4 evra)). 

Ako vas zanimaju malo drugačiji muzeji, ovde možete razgledati i onaj posvećen hlebu, čokoladi, ruskoj floti…

Unutar ovog Kremlja se nalazi i drvena crkvica posvećena Svetom Nikoli. Ovde se možete venčati i u crkvi, ali i opštinski jer se u blizini nalazi i prelepa zgrada namenjena za ozakonjavanja braka.

Ulaz u kompleks je besplatan, a pre dolaska do glavne kapije smo prošli kroz pijacu suvenira, koji su po mom iskustvu ovde najjeftiniji u gradu. Ovde možete kupiti babuške (samo pazite kako ih zovete, na ruskom su one matrjuške, da vas ne bi čudno gledali kada pitate koliko koštaju babuške), marame, šubare, vunenu garderobu, antikvitete…

Pijaca je sva u drvetu i doživljaj je videti je čak i da niste zainteresovani za kupovinu.

Kroz razgovor sa bakicom od koje sam za 200 RBL (oko 3 evra) kupila maramu koju su u centru cenili i do 2000, dobila sam potvrdu da ima značajno manje turista nego ranije. Pomenula je da nikada nije bila veća gužva nego za vreme svetskog prvenstva u fudbalu, ali da je to jedino što pamti u poslednjih desetak godina, čak ni završetak gradnje Kremlja 2012. nije puno promenio situaciju. Ipak, ne žali se, kaže da je ono što uspe da proda ipak dovoljno za pristojan život.

HRAM HRISTA SPASITELJA

Metro stanica: Kropotinskaya

Jedno od mesta sa posebnom energijom u Moskvi je Hram Hrista Spasitelja. Hram uopšte nije star, broji tek dvadesetak godina. Verovatno pretpostavljate zašto, prvobitni koji se nalazio na ovom mestu je srušen za vreme Staljina. Plan je bio da ga zameni velelepna Palata Sovjeta, koja bi izgledala kao jedna od zgrada 7 sestara, ali su to prekinuli Nemci tokom Drugog svetskog rata. Nova građevina je medju najvećim pravoslavnim hramovima na svetu. Unutra nije dozvoljeno fotografisati i bilo bi poželjno da žene pokriju glavu. Nije obavezna marama, može i kapa ili neki šal. 

Sećam se da sam pre 13 godina, kada sam prvi put ušla u ovaj hram, primetila da se sve sveće pale na istom mestu, da je sve ,,gore”, a ne ,,gore” za žive, a ,,dole” za mrtve, kao u našim crkvama. Nekoga sam pitala zašto je to tako i dobila odgovor da su za Boga svi živi. I dalje mi je to u glavi svaki put kada ovo primetim u nekoj crkvi. 

Hram se nalazi na obali reke Moskve, pa obavezno prošetajte oko njega i uživajte u panoramskom pogledu sa mostova. Sada je onaj koji vodi pravo na hram ukrašen ovim crvenim svodovima, pa nam je to bilo zanimljivije za fotkanje, a i već se spustio mrak kada smo stigli.

MOSKVA SITI (MOSCOW CITY)

Metro stanica: Mezhdunarodnaya, Delovoy Tsentr

Ako želite da osetite urbanu Moskvu i na kratko pobegnete od komunističke estetike koji se proteže celim gradom, odvojite par sati za šetnju Moskva Sitijem. Da mi nije bilo tako hladno, na trenutak bih pomislila da sam u Dubaiju. U ovom Međunarodnom poslovnom centru radi oko 300 hiljada Moskovljana. 

Do pre 30 godina ovo je bila industrijska zona sa starim fabrikama čiji se ostaci više ne mogu ni naslutiti. 

METRO STANICE

Moskovsko podzemlje je poseban grad za sebe. Mnoge stanice su kao mali muzeji. Ukupno ih ima 200, a čak 44 se smatraju kulturnom baštinom Rusije. Prve su otvorene davne 1935. Kao neke od najlepših bih izdvojila sledeće: Komsomolskaya, Kievskaya, Novoslobodskaya i Arbatskaya. Sve se nalaze na kružnoj liniji i za posetu navedenim uz stajanje za fotografisanje će vam biti dovoljno oko 2 sata. 

RESTORANI

Ono što sam primetila je da su u Moskvi restorani uglavnom deo velikih lanaca. Tako da vam neću pisati lokacije onih koji su ovakvi, pošto ćete ih naći u svakom delu grada.

Varenichnaya

Na ovaj restoran smo naleteli prvi dan u Nikoljskoj ulici i odmah nas je privukao spoljašnjim izgledom, a kada smo ušli unutra znali smo da ćemo ostati. Restoran je dizajniran tako da izgleda kao da je stao u vremenu pre pedesetak godina. Na sto smo čekali 10 minuta, ali je usluga bila brza, a hrana ukusna pa smo brzo zaboravili na čekanje. 

Preporuka: Čizkejk od maka

Hleb Nasushniy

U ovu fensi pekaru, pre nego restoran, smo ušli izgladneli i promrzli, posle šetanja po Arbatu. Privukao nas je naziv i mislili smo da ćemo samo uzeti nešto za poneti, ali nas je bogat meni zadržao. Cene su dosta više nego u ostalim pekarama, pa ćete kafu platiti oko 200 RBL (3 evra), pecivo i preko 300 (4 evra), a najjeftiniji obrok oko 600 (9 evra). Atmosfera je veoma prijatna, samo mi je falila knjiga da se u potpunosti uklopim. 

Preporuka: šnicla od lososa i kinoe

Chayhana

Ovaj restoran spolja izgleda kao neki koji ćete kod nas naći uz put do mora, a naziv ne naslućuje da se unutra prodaje i hrana. Mislili smo da je to neka tradicionalna čajdžinica, a kada smo ušli shvatili smo da je zapravo uzbekistanski restoran. Vrlo je mirno i komforno, za nečiji ukus može biti i pretamno jer su svetla prigušena, a nema mnogo prozora. Meni se to donalo i proludilo želju za poster novom delu sveta. 

Preporuka: riba zapečena sa brokolijem i patlidžanom

Shokoladnitsa

Kao i u prethodno pomenutom lokalu, na prvi pogled nismo mislili da ćemo u nekoj čokolateriji moći da pojedemo pravi obrok. Ušli smo na kafu i završili jedući jedan od najukusnijih doručaka koji sam probala. Probajte obavezno i neku od njihovih specijalnih kafa od kojih izdvajam onu sa kokosom. 

Preporuka: sirniki

Pushkin 

Restoran na Tverskom bulevaru, preko puta već pomenutog svetlećeg tunela, koji je koliko lep unutra, lep i spolja. Spada medju skuplje restorane u Moskvi, pa ako ne želite da izdvojite pedesetak evra za ručak, možete otići u susedni Puškin kafe i počastiti se nekim od njihovih čuvenih kolača, a opet uživati u otmenom ambijentu. 

Ovog puta smo ostali uskraćeni za neki od ukusnih kolača, ali sam sigurna da nećete pogrešiti koji god izaberete.

O2 Lounge, Ritz Karlton hotel

Na poslednjem spratu Ritz Karlton hotela u Tverskoj ulici se nalazi bar/restoran sa jednim od najlepših pogleda na Crveni trg sa jedne strane i Hram Hrista Spasitelja sa druge.

Ne morate biti gost hotela da biste ga posetili, a nije potrebna ni rezervacija. Cene su u skladu sa pogledom, pa za kafu spremite da izdvojite oko 500 RBL (7 evra). Najjeftiniji obrok je oko 1400 RBL (20 evra).

Verujem da je bolji doživljaj posetiti ga leti, kada je i terasa otvorena. 

Preporuka: nemam, jer smo pili sok i kafu

Mc Donalds 

Ako volite Mek i slične restorane brze hrane, svideće vam se što je ovde baš jeftin (jedno 20-30% jeftiniji nego kod nas). Sećam se da kada sam prvi put došla u Moskvu, uglavnom sam tu jela jer je u srednjoj školi to bio pojam, a ovde sam imala dovoljno novca za sve što poželim. I dan danas se uvek setim Moskve kada prodjem pored nekog Meka. Takođe, kada god pročitam hamburger, setim se da ga Rusi zovu Gamburger (reči koje u našem jeziku imaju slovo H, oni pišu sa G, pa je Hari Poter u Rusiji Gari). 

U svim restoranima su baš velike gužve, deluje mi kao da se Rusi samo ovde hrane.

Koliko god se naši ljudi poistovećivali sa Rusima, a pogotovo mi Srbi, mislim da smo mnogo nekim drugim narodima. Rusi su hladni, zatvoreni, za moj ukus ponekada i neljubazni, pogotvo kada se radi o uslužnom sektoru. Mnogo sam se prijatnije osećala u Americi nego u Rusiji. 

Ipak, bogata kultura, istorija i jedinstvena arhitektura su dovoljno jak razlog da na to ne obraćate previše pažnje, od lepote onoga što vidite vam mentalitet naroda neće biti toliko bitan.

Nadam se da će van ovaj tekst poslužiti kao vodič za Moskvu, a ako imate bilo kakva pitanja možete mi se javiti na mail jovanakvrzic7@gmail.com ili putem društvenih mreža Facebook ili Instagram

 

Detaljan vodič za moskovski metro i pregled najlepših stanica možete naći na ovom linku https://www.jovaninzivotukoferu.com/moskovski-metro.

Pored hotela Katerina City, preporučujem da gledate i neke od smeštaja na Airbnb-u. 

Ako još nemate nalog na Airbnb-u, preko sledećeg linka ga možete napraviti i dobiti popust od 50$ na prvu rezervaciju https://www.airbnb.co.uk/c/jovanak487?currency=USD

 

Pročitajte i ovo iz kategorije - Evropa