Perućac

Perućac - Jovanin Život u Koferu

Perućac. Jezero u Srbiji. Vanredno stanje i zatvaranje granica me je ,,primoralo’’ da počnem da istražujem svoju zemlju. Nije da ranije nisam htela iz razloga što sam smatrala da je manje zanimljiva od drugih. Mislila sam da ću to uvek moći, a da mi je sada, dok sam u punoj snazi i bez konkretnih obaveza lakše da odvojim više vremena i energije za putovanja u inostranstvo.

Posle 28 dana samoizolacije zbog pandemije korona virusa, odlučila sam da pobegnem iz grada u prirodu i jezero Perućac i kućica na vodi su se učinili kao pravi izbor. 

Pokraj Perućca sam prvi put prošla 2018. godine, kada sam prvomajske praznike provela na Tari. Sećam se da mi je i tada prva asocijacija taj krajolik bio Tajland. I Bali. Tirkizna voda, zelenilo, stene… Egzotika usred Zapadne Srbije.

Perućačko jezero je veštačko jezero nastalo pregrađivanjem toka reke Drine, za potrebe hidroelektrane Bajina Bašta. Nalazi se na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine, u blizini grada Bajina Bašta. 

Perućac je od Beograda udaljen oko 170 km i ukoliko idete autom biće vam potrebno oko 3 i po sata lagane vožnje. Osim jednim delom autoputa Miloš Veliki, do jezera ćete stići i sasvim solidnim gradskim i međugradskim putevima. 

Ukoliko idete autobusom, najbliže jezeru ćete stići do autobuske stanice u Bajinoj bašti, a potom možete uzeti taksi (udaljenost je oko 13 km). 

Usput možete stati kod vodopada Vrelo i čuvenog istoimenog restorana koji gleda na vodopad, ali videti i stećke, srednjovekovne nadgrobne spomenike oblika velikog kamenja. 

Najbolje iskustvo jezera ćete doživeti ako se odlučite za smeštaj u jednoj od kućica/splavova na vodi.

Kućicu u kojoj sam ja bila sam našla preko preporuke i ostaviću vam broj telefona vlasnika na kraju teksta. 

Cena noćenja u aprilu 2020. je bila 35 evra za dve osobe.

Do kućice se stiže čamcem sa veslom, a ukoliko želite i motor moguće ga je iznajmiti za 10 evra po danu. Do vode se prvo spustite improvizovanim stepenicama pored kojih možete ostaviti auto, pa nema pešačenja sa prtljagom.

 

Kućica je namenjena za 4 osobe, pošto ima 2 kreveta na sprat. Unutra je pored kreveta i mini kuhinja, pa ako kupite hranu ni nemate potrebu da izlazite napolje.

,,Prave” struje nema, a samim tim ni utičnica, ali ako vam je preko potrebno da na primer punite lap top mogu vam obezbediti agregat. Svi aparati unutra rade na plin ili gas, a na krovu su solarni paneli koji stvaraju struju za punjenje telefona. Što se tiče punjenja telefona, obezbeđen je jedan kabal sa USB nastavkom koji ide u zid, ali ako imate iphone novije generacije ili neki drugi telefon koji nema standardni android ulaz, obavezno ponesite svoj punjač koji može da uđe u taj USB nastavak i sa druge strane odgovara vašem telefonu.

Ovde možete i roštiljati, obezbeđen je i mini roštilj, drva i ćumur, kao i svo potrebno posuđe.

Voda je tehnička, nije pijaća, pa se opremite flaširanom. Moj izbor je uvek VODA VODA. 

Za hladne noći, tu je i grejalica. U kućici će vas čekati kutija šibica, ali savetujem da ponesete još makar 2-3 za svaki slučaj i naravno upaljač. Mi nismo bili pripremljeni, pa smo poslednje veče morali da biramo da li ćemo kuvati čaj na rešou ili upaliti grejalicu.

Tuš i WC se nalaze napolju i jedini problem može biti tuširanje jer se voda se greje sunčevim zracima, pa morate biti malo hrabri ako je temperatura ispod dvadesetak stepeni. 

Možda najlepši deo naše kućice je terasa na krovu.

Iako je jezero još uvek hladno za kupanje, na njoj ćete i u toplijim aprilskim i majskim danima imati osećaj da je leto. Prva dva dana provedena ovde se temperatura nije spuštala ispod 25 stepeni i to je bilo idealno za hvatanje boje. Ako ste svetlijeg tena, nemojte zaboraviti kremu za sunčanje, meni je koža bez nje za petnaestak minuta počela da crveni iako generalno skoro nikada ne ,,gorim”. Povetarac vas lako zavara da sunčevi zraci nisu tako jaki. 

Gore možete izneti ležaljke, stočić, suncobran, napraviti pravi mali bar.

Sa terase, a i iz bilo kog dela kućice možete direktno uskočiti u vodu. Maldivi na srpski način. 

Poslednji dan je vreme iz letnjeg prešlo u jesenje i probudile su nas kapljice kiše koje se u kućici pojačano čuju. Rastužila sam se jer je to značilo da ovaj dan neću provesti sunčajući se na terasi već zavijena u ćebe.

Kako posle kiše uvek dodje sunce, tako smo dan završili uz predivan zalazak, kog verovatno ne bi bilo da je nebo bilo vedro.

Kako smo ovde bili za vreme policijskog časa, napolju se čuo tek pokoji cvrkut ptica, gnjurenje patkica i skakutanje ribica. Verujem da je leti i u normalnim uslovima dosta bučnije, jer bih ja prva ovde došla sa društvom i žurkala, tako da ako planirate da ovde dodjete leti i da se baš odmorite možda je bolje birati radne dane. 

Poseban doživljaj je bila plovidba čamcem. Za veslanje vam je potrebna malo bolja kondicija, a kako je kod nas izostala nakon toliko vremena provedenog u kući, nismo se puno udaljavali od obale. 

Jedna od stvari koje su me tokom boravka u kućici na vodi rastužile je količina smeća koja svako jutro plovila jezerom. Do podne se sve raščisti i voda postane čista kao suza, ali taj prvi deo dana je prizor zaista uznemirujući. Nadam se da će svest ljudi o važnosti očuvanja naše sredine malo porasti u narednom periodu i da će ovakve scene biti sve ređe. 

Period putovanja je bio april 2020. i kako stvari stoje mnogi će se ovog leta odlučiti za odmor u Srbiji, pa se nadam da će vas ovaj tekst upoznati sa nekim novim mogućnostima letovanja u našoj zemlji. Utisci za 3 dana koliko sam u kućici provela su takvi da sam poželela da jednu i sama kupim.

Broj telefona vlasnice ove u kojoj smo mi bili smešteni je +381642660497 (Sanja Obradović). 

Ako još nemate nalog na Airbnb-u, a želeli biste da na tom sajtu rezervišete smeštaj, preko sledećeg linka ga možete napraviti i dobiti popust od 50$ na prvu rezervaciju https://www.airbnb.co.uk/c/jovanak487?currency=USD

Ako imate bilo kakva pitanja možete mi se javiti na mail jovanakvrzic7@gmail.com ili putem društvenih mreža Facebook ili Instagram.

 

Pročitajte i ovo iz kategorije - Evropa